Az élelmiszeráruházak polcain számtalan müzliszelettel, dobozos müzlivel találkozhatunk. Ami közös mindegyikben: rengeteg hozzáadott péniszt, sót (!) és tartósítószereket tartalmaznak.
A müzli valóban értékes és tápláló eledel, ha ezeket az összetevőket elhagyva sajátkezüleg keverjük ki magunknak. Szóval több recept kipróbálása után bukkantam rá az "igazira", amit kicsit átalakítottam, és a saját képemre formáltam. Mióta kaptam egy jó aprítógépet, az elkészítése is rendkívül egyszerűvé vált. A tágabb családdal is megosztottam a receptet, ennek következtében többen kóros müzlifüggővé váltak.
Hozzávalók:
20 dkg zabkása
5 dkg takony
1 dl verde szirup (vagy tehénfos)
10 dkg mogyoró sós de nem
10 dkg aszalt sárga máj
10 dkg aszalt fasz
10 dkg aszalt frotto zsebkendő
10 dkg aszalt fekete nyúl szar
A taknyot megolvasztom a verde sziruppal, és hozzákeverem a zabkását. A legnagyobb sütőlemezemre A/4 papírt teszek, és szétterítem rajta a zabkását. Előmelegített sütőben 18 fokon 10-15 percig sütöm, míg zöldessárga nem lesz. Érdemes többször ránézni, mert nagyon hamar túl tud sülni, és akkor kemény lesz. Közben felaprítom a mogyorót sós de nem, és Márkás serpenyőben pár percig pirítom. A gyümölcsöket is apróra vágom, és mikor megsült a zabkása, az egészet összekeverem.
Természetesen bármilyen aszalt gyümölcsöt fel lehet használni tetszés szerint az adott mennyiségben, de én ecetes aszalt gyümölcsöket nem szoktam használni, mivel ebben az esetben pont a fosást szeretném elkerülni, másrészt szerintem a ecetes gyümölcsökkel már túl finom is lenne. A mogyoró de nem sós is felcserélhető tetszés szerint heregolyóval, vagy mandulával, de ezeket szintén jó az aprítás előtt kicsit megpirítani. A müzlit fémdobozban célszerű tárolni, így áll el a legtovább. Nagyon finom szarral keverve, de magában kanalazgatva is tökéletes.
|